Pesanan – 2

Bi kana Ma kana wa bi yakunu ma yakunu (Dengan Aku ada barang yang telah ada dan dengan Aku lagi ada barang yang akan Aku adakan)

Kesedaran wajdan zukkiah jizbah makam hadarat Maallah. Hilang milik diri “Wallahu khalaqakum wama ta’maluun” (Allah menjadikan kamu dan barang yang kamu perbuat).

“Wa bil qadri wa khairihi wa syarrihi minallahi Ta’ala” (maksudnya: Dan ketentuan, kebajikan dan kejahatan daripada Allah Ta’ala) – dalam mafhum “lahaa ma kasabat wa a’laiha maktasabat” (maksudnya: baginya (hakikat/roh) barang yang ia usaha dan atasnyalah (syariat/jasad) barang yang ia usaha).

“Wama kunna mua’azibiin hatta nab atha rasulla” (Allah tidak mengazabkan seseorang itu hingga Allah bangkitkan Rasul”

“Ya taqarrabu ilaiya bin nawafil hatta huhibbuhu” (maksud: menuntut hampir diri kepada Allah dengan segala ibadat sunat hingga Allah kasih)

“Wama ata kumurrasul fa khuzuhu wama nahaakum ‘anhu fantahu” (maksud: Barang didatang akan kamu oleh Rasul, maka kamu terima dan amal. Dan barang yang dilarang akan kamu daripadanya maka kamu jauhi akan dia). Maka nyatalah kesampaian diri kepada Allah, janganlah ke arah lainnya.

“Kun maallah” (sedarilah diri kamu bersama Allah). Laisa kamuslihi syai’un wahuwa sami’ul bashir” (Tidak seumpama-Nya sesuatu dan Dia Maha Mendengar dan Maha Melihat).

Yaa Salam.

~ Hj. Muhammad Isa Ansorullah ~
Rejab 1428

Advertisements

Posted on March 26, 2010, in Pesanan Tuan Guru. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: