Pesanan – 1

Dalam kesedaran wajdan zukiah, hilang milik diri….

Advertisements

Posted on March 9, 2010, in Pesanan Tuan Guru. Bookmark the permalink. 11 Comments.

 1. lebih mudah memahami tasawuf jika sudah masuk tasawuf

 2. syukur kpd Allah s.w.t kerana ada Aliran Tarekat Sufi ini khusus Syatariyah di Perak ini. Kalau d Terengganu ada iaitu di Marang. Tapi jauh lah bagi kita di Perak. Alhamdulilah dgn adanya Guru Seperti Pak Teh ini.

  • Alhamdulillah, diharap amalan tariqat ini akan berterusan se hingga hari kiamat, insya Allah akan ada ahli yang akan meneruskannya, tanpa ada ubahsuai….

 3. umar ali hasan

  assalamualaikum sahabat2 semua.
  ana ada cadangan agar sahabat2 dapat memuatkan peristiwa-peristiwa yang berlaku dari pengalaman anak- anak murid Pak Teh yang ana kira ianya adalah kelebihan Pak Teh dari kurnia Allah swt. untuk menberi iktibar kepada ana serta sahabat2 dan generasi akan datang demi kerana Allah swt. Yaa Salam.

  • Waalaikum salam,

   Satu cadangan yang baik, dipersilakan semua… boleh diposkan di sini atau emailkan ke Admin pada alamat ini: ansorullah99@gmail.com untuk diuploadkan di blog ini.

   Sehubungan itu, Admin telah menyediakan satu kategori ruang “Kenangan Peristiwa Bersama Pak Teh” bagi sesiapa yang ingin berkongsi pengalaman di sini.

   Yaa Salam….

 4. umar ali hasan

  assalamualaikum sahabat2, biarlah ana ceritakan pengalaman ana kali pertama berkenalan dengan Pak Teh. iaitu pada penghujung tahun 1998 di hadapan mahkamah Kulim, waktu itu ana sedang bertugas didalam mahkamah kulim terlihat kelibat Pak Teh sedang berjalan di luar pagar mahkamah dengan berpakaian jubah berpayung serta tongkat dan ada tasbih besar di kalung di badannya, ana bergegas ke pintu pagar mahkamah masa itu Pak teh berada ditepi jalan raya dan jarak antara ana dan Pak Teh agak jauh dan ana ada memberi salam ” Assalamualaikum Pak Cik” dengan suara yang agak perlahan ( kalau dikira salam yang ana beri tidak didengarnya) tetapi ana lihat Pak Teh berhenti dan berpaling kepada ana dan menjawab salam ana kamudian ana mengajak Pah Teh minum digerai hadapan mahkamah dan seterusnya ana berkenalan dengannya. yang ana kagumi pada masa itu ialah Pak Teh dapat mendengar salam ana walaupun ana beri salam dengan suara yang perlahan subhanallah inilah salah satu kelebihan pada Pak Teh.

 5. assalammualaikum. sahabat2 kali kedua ana ingin ceritakan pengalaman sewaktu solat malam bersama Pak Teh di masjid bukit bertam waktu itu hujan dan petir. masa itu Pak Teh menbaca surah dengan melihat Al Quran di hadapannya semasa Pak Teh sedang membaca surah petir kuat sehingga suis automatik memadamkan lampu yang ajaibnya suis itu terpasang semula sedangkan waktu itu semua yang ada di dalam masjid sedang solat mengikuti Pak Teh tiada sesiapa yang menbuka suis itu, bagi ana ini adalah kejadian ajaib yang menjadi salah satu kelebihan Pak Teh, Subhanallah.
  Yaa Salam.

 6. umar ali hasan

  assalammualaikum. sahabat2 semua apa khabar.
  semasa ana bersendirian ana ada berfikir selain dari pergi berjumpa dengan khalifah Tarikat penganti Pak Teh sekiranya ada pelajar yang ingin belajar Tarikat ini dengan ana, apakah yang perlu ana lakukan, bagaimana caranya.

  • Waalaikum salam,

   Saya rasa untuk berbai’ah eloklah pergi kepada pengganti-pengganti yang telah dipersetujui. Kalau sekadar nak mengamalkan zikir sebelum berbai’ah dengan sesiapa pun tak pa… kalau tidak, ramai sangat yg jadi guru, nanti jadi bercelaru… wallahu a’lam. Itu pendapat saya…

 7. umar ali hasan

  assalamualaikum. terima kasih atas pendapat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: